Noutati

Informatii de baza despre pH – Acid sau alcalin?

scara ph-ului in alimentatie

Avem nevoie de informatii de baza despre Ph pentru a intelege mai bine nevoia de solutii alcaline in curatenia profesionala.

Definitie PH

pH-ul este o unitate de masura similara cu metri, picioare si kilograme. Concentratia ionilor care contin hidrogen intr-un compus este masurata si exprimata ca pH, ceea ce inseamna procent de hidrogen. ionii sunt particulele incarcate electric ale atomilor. Incarcarea este fie pozitiva (+), fie negativa (-).

Ionii de hidrogen sunt de natura acida si se numesc ioni de acid. Toti acizii contin hidrogen de ex.

 • acid clorhidric HCI
 • acid sulfuric H2SO4
 • HCI este clorura de hidrogen, acid clorhidric.
 • H2SO4 este hidrogen sulfat sau acid sulfuric.

Observati ca hidrogenul face parte din ambele. Procentul de hidrogen determina aciditatea sau alcalinitatea.

Despre substantele alcaline

Daca o substanta este alcalina, aceasta contine ioni alcalini (OH). Hidroxizii sunt alcalini In natura si sunt vazuti In compusi precum soda caustica sau denumiti In mod obisnuit ca lesie (NaOH) sau hidroxid de sodiu.

Cunoscand informatiile de mai sus, pH-ul este atunci o masurare a aciditatii sau alcalinitatii unei solutii.

Intr-o solutie care contine apa (H2O) sunt prezenti atat ioni alcalini, cat si ioni acizi. Intr-o solutie neutra de curatare, ionii alcalini si ionii acizi sunt egali. In solutiile acide, ionii acizi sunt mai multi decat ionii alcalini. Intr-o solutie alcalina, ionii alcalini depasesc numarul ionilor acizi. Prin urmare, devine posibil prin intelegerea acestor informatii sa se masoare pH-ul unui compus.

Motivul pentru intelegerea importantei pH-ului este esential in selectarea corecta a produselor de curatat pentru o anumita munca.

Ceea ce se intampla cu adevarat in curatenie este ca cineva incearca sa „neutralizeze” impactul ionilor acizi sau alcalini. Atunci cand o suprafata necesita curatare, selectarea si utilizarea produsului adecvat are ca rezultat curatarea sau „neutralizarea” suprafetei.

Neutralizarea acizilor.

Daca aveti o podea prafuita care altfel este curata, nu ar fi practic sa folositi un detergent alcalin greu pentru a indeparta praful. S-ar putea raspunde la o problema a podelei prafuite, fie prin aspirare, cu o masina de maturat, fie prin stergerea prafului. Intr-o serie de moduri, toti am interactionat cu aceasta idee de neutralizare a unei suprafete sau a trebuit sa curatam ceva. Este posibil sa nu fi fost constienti de pH, dar am folosit totusi teoria din spatele pH-ului. Ati avut vreodata o problema cu acid hiperactiv in stomac cauzata de supraalimentarea sau consumul de alimente gresite? Daca da, probabil ca ati luat un preparat comercial destinat neutralizarii acidului din stomac. Si oh! Ce usurare a fost. Scopul informatiilor de aici este de a va ajuta sa intelegeti bine pH-ul. Scara pH-ului poate fi exprimata dupa cum urmeaza:

scara ph-ului pe scurt

 

Majoritatea suprafetelor pe care le intalnim sunt acoperite de o combinatie de uleiuri, praf si murdarie si se situeaza in partea acida a scarii. Pentru a curata o suprafata cu murdarie acida, s-ar alege un agent de curatare din partea alcalina a scarii pH-ului, deoarece un alcalin neutralizeaza un acid.

Despre acizii utilizati in curatenie

Un agent de curatare pe baza de acid ar fi folosit pentru a indeparta acumularea de pe suprafata. Aceasta ar fi solutia potrivita atat la curatarea unei suprafete in care exista un reziduu de pete de apa cat si in cazul in care se gaseste spuma de sapun intr-o cabina de dus,  Majoritatea acizilor folositi pentru curatare sunt solutii usoare de acid fosforic sau clorhidric diluat, precum si acid citric. In unele cazuri, un amestec de acizi ar putea fi oferit ca agent de curatare, deoarece chiar si la rate de diluare foarte mari poate fi destul de daunator pentru tesutul uman, precum si pentru obiectele neinsufletite. De fiecare data cand folositi un agent de curatare nou, este indicat sa il testati intr-un loc ascuns, pentru a fi sigur ca este potrivit pentru suprafata pe care doriti sa o curatati.

Unele dintre problemele cu care se confrunta curatarea suprafetelor dure si tipul problemei solului sunt indicate mai jos:

 • Necesita un produs de curatare alcalin: Uleiuri pentru motor, amprente grase, motorina, motoare, ulei de gatit, instrumente, pereti murdari, hote, cuptoare, scrum de tigari, transpiratie, podele uleioase.
 • Necesita un produs de curatare acid: Depuneri de calciu, oxizi metalici, pete de apa, rugina, interiorul masinilor de spalat vase, depuneri de var, toalete, saruri de acid uric, pisoare, cabine de dus murdare.

Exista 3 moduri de a determina pH-ul:

 1. Hartie de turnesol – Daca este acida, hartia devine rosie. Daca este alcalina, hartia devine albastra.
 2. Hartie pH – Hartia transforma diferite culori In functie de rezistenta acidului sau a alcalinului. Aceasta metoda este cea mai grea dintre cele trei pentru a determina pH-ul.
 3. Contoare electronice de pH – Oferiti o citire cantitativa precisa si este o necesitate pentru cercetare si controlul calitatii.

In marea majoritate a cazurilor, pH-ul este specificat pe eticheta produsului.

In cele din urma, exista un alt factor relativ la pH care trebuie explicat si are legatura cu corozivitatea unui compus.

Atat acizii, cat si alcalinii au capacitatea de a fi corozivi, desi unul ar avea un interval de pH de 0 (acid), In timp ce celalalt ar varia In zona de 14 (alcalin). Hidroxidul de sodiu, un alcalin foarte puternic si coroziv, ar avea acelasi efect daunator asupra tesutului uman ca si acidul sulfuric.

Daca s-ar masura o concentratie de 25% acid sulfuric si acid fosforic pentru pH, ambele ar varia in zona O. Cu toate acestea, daca acidului sulfuric i s-ar permite sa intre in contact cu tesutul uman, ar rezulta arsuri severe.  De ce? Raspunsul consta in caracterul coroziv al unor acizi fata de altii.

Concluzii

Prin experimentare si testare de-a lungul anilor de catre chimisti, anumite caracteristici au fost observate in reactiile acizilor si alcalinilor si li s-au atribuit clasificari In consecinta. Una dintre clasificari este corozivitatea. Prin urmare, clasificarea unui produs sau a unui compus ca fiind coroziv inseamna ca ar avea potentialul de a manca ceva. In unele cazuri foarte rapid  ar avea capacitatea de a fi daunator tesutului uman, precum si obiectelor neinsufletite.

Fiecare dintre cei care ofera produse de curatat de vanzare trebuie sa inteleaga ca unii compusi sunt corozivi prin natura lor. Acestia ar trebui sa fie manipulati in conformitate cu instructiunile de pe eticheta de pe recipient.

Pe masura ce se studiaza utilizarea corecta a produselor de curatare, va deveni clar ca cunoasterea pH-ului este o problema foarte importanta.

 

Informatii de baza despre pH

pH-ul este o unitate de măsură similară cu metri, picioare și kilograme. Concentrația ionilor care conțin hidrogen într-un compus este măsurată și exprimată ca pH, ceea ce înseamnă procent de hidrogen. Ionii sunt particulele încărcate electric ale atomilor. Încărcarea este fie pozitivă (+), fie negativă (-).

Ionii de hidrogen sunt de natură acidă și se numesc ioni de acid. Toți acizii conțin hidrogen de ex. acid clorhidric HCI, acid sulfuric H2SO4. HCI este clorură de hidrogen, acid clorhidric. H2SO4 este hidrogen sulfat sau acid sulfuric. Observați că hidrogenul face parte din ambele. Procentul de hidrogen determină aciditatea sau alcalinitatea.

Dacă o substanță este alcalină, aceasta conține ioni alcalini (OH). Hidroxizii sunt alcalini în natură și sunt văzuți în compuși precum soda caustică sau denumiți în mod obișnuit ca leșie (NaOH) sau hidroxid de sodiu.

Cunoscând informațiile de mai sus, pH-ul este atunci o măsurare a acidității sau alcalinității unei soluții.

Într-o soluție care conține apă (H2O) sunt prezenți atât ioni alcalini, cât și ioni acizi. Într-o soluție neutră de curățare, ionii alcalini și ionii acizi sunt egali. În soluțiile acide, ionii acizi sunt mai multi decât ionii alcalini. Într-o soluție alcalină, ionii alcalini depășesc numărul ionilor acizi. Prin urmare, devine posibil prin înțelegerea acestor informații să se măsoare pH-ul unui compus.

Motivul pentru înțelegerea importanței pH-ului este esențial în selectarea corectă a produselor de curățat pentru o anumită muncă.

Ceea ce se întâmplă cu adevărat în curățenie este că cineva încearcă să „neutralizeze” impactul ionilor acizi sau alcalini. Atunci când o suprafață necesită curățare, selectarea și utilizarea produsului adecvat are ca rezultat curățarea sau „neutralizarea” suprafeței.

Dacă aveți o podea prăfuită care altfel este curată, nu ar fi practic să folosiți un detergent alcalin greu pentru a îndepărta praful. S-ar putea răspunde la o problemă a podelei prăfuite, fie prin aspirare, cu o masina de măturat, fie prin ștergerea prafului. Într-o serie de moduri, toți am interacționat cu această idee de neutralizare a unei suprafețe sau a trebuit să curățăm ceva. Este posibil să nu fi fost conștienți de pH, dar am folosit totuși teoria din spatele pH-ului. Ați avut vreodată o problemă cu acid hiperactiv în stomac cauzată de supraalimentarea sau consumul de alimente greșite? Dacă da, probabil că ați luat un preparat comercial destinat neutralizării acidului din stomac. Și oh! Ce ușurare a fost. Scopul informațiilor de aici este de a vă ajuta să înțelegeți bine pH-ul. Scara pH-ului poate fi exprimată după cum urmează:

Majoritatea suprafetelor pe care le întâlnim sunt acoperite de o combinație de uleiuri, praf și murdărie și se situeaza in partea acidă a scarii. Pentru a curăța o suprafață cu murdărie acidă, s-ar alege un agent de curățare din partea alcalină a scării pH-ului, deoarece un alcalin neutralizează un acid.

La curățarea unei suprafețe în care un reziduu de pete de apă sau oxizi sau în situatia în care se găsește spuma de săpun într-o cabină de duș, un agent de curățare pe bază de acid ar fi folosit pentru a îndepărta acumularea de pe suprafață. Majoritatea acizilor folosiți pentru curățare sunt soluții ușoare de acid fosforic sau clorhidric diluat, precum si acid citric. În unele cazuri, un amestec de acizi ar putea fi oferit ca agent de curățare, deoarece chiar și la rate de diluare foarte mari poate fi destul de dăunător pentru țesutul uman, precum și pentru obiectele neînsuflețite. De fiecare data cand folositi un agent de curatare nou, este indicat sa il testati intr-un loc ascuns, pentru a fi sigur ca este potrivit pentru suprafata pe care doriti sa o curatati.

Unele dintre problemele cu care se confruntă curățarea suprafețelor dure și tipul problemei solului sunt indicate mai jos:

 • Necesită un produs de curățare alcalin: Uleiuri pentru motor, amprente grase, motorina, motoare, ulei de gatit, instrumente, pereti murdari, hote, cuptoare, scrum de țigări, transpiratie, podele uleioase.
 • Necesită un produs de curățare acid: Depuneri de calciu, oxizi metalici, pete de apă, rugină, interiorul mașinilor de spălat vase, depuneri de var, toalete, săruri de acid uric, pisoare, cabine de duș murdare.

Există 3 moduri de a determina pH-ul:

 1. Hârtie de turnesol – Dacă este acidă, hârtia devine roșie. Dacă este alcalină, hârtia devine albastră.
 2. Hârtie pH – Hârtia transformă diferite culori în funcție de rezistența acidului sau a alcalinului. Această metodă este cea mai grea dintre cele trei pentru a determina pH-ul.
 3. Contoare electronice de pH – Oferiți o citire cantitativă precisă și este o necesitate pentru cercetare și controlul calității.

In marea majoritate a cazurilor, pH-ul este specificat pe eticheta produsului.

În cele din urmă, există un alt factor relativ la pH care trebuie explicat și are legătură cu corozivitatea unui compus.

Atât acizii, cât și alcalinii au capacitatea de a fi corozivi, deși unul ar avea un interval de pH de 0 (acid), în timp ce celălalt ar varia în zona de 14 (alcalin). Hidroxidul de sodiu, un alcalin foarte puternic și coroziv, ar avea același efect dăunător asupra țesutului uman ca și acidul sulfuric.

Dacă s-ar măsura o concentrație de 25% acid sulfuric și acid fosforic pentru pH, ambele ar varia în zona 0. Cu toate acestea, dacă acidului sulfuric i s-ar permite să intre în contact cu țesutul uman, ar rezulta arsuri severe, în timp ce persoana medie nu ar detecta o senzație de arsură la contactul cu acidul fosforic. De ce? Răspunsul constă în caracterul coroziv al unor acizi față de alții.

Prin experimentare și testare de-a lungul anilor de către chimiști, anumite caracteristici au fost observate în reacțiile acizilor și alcalinilor și li s-au atribuit clasificări în consecință. Una dintre clasificări este corozivitatea. Prin urmare, clasificarea unui produs sau a unui compus ca fiind coroziv înseamnă că ar avea potențialul de a mânca ceva, în unele cazuri foarte rapid, și ar avea capacitatea de a fi dăunător țesutului uman, precum și obiectelor neînsuflețite.

Fiecare dintre cei care oferă produse de curățat de vânzare trebuie să înțeleagă că unii compuși sunt corozivi prin natura lor și ar trebui să fie manipulați în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă de pe recipient.

Pe măsură ce se studiază utilizarea corectă a produselor de curățare, va deveni clar că cunoașterea pH-ului este o problemă foarte importantă.

Lasă un răspuns