Utilizarea codului culorilor este o modalitate simpla si eficienta de a evita contaminarea incrucisata provocata de utilizarea nepotrivita a materialelor, ustensilelor si echipamentelor de curatenie.
Ce este contaminarea incrucisata?
Fiecare spatiu sau suprafata ce trebuie curatata este contaminata diferit, cu substante chimice, agenti biologici precum microbi sau bacterii, praf, pulberi, alergeni sau particule ce trebuie indepartate.
Utilizarea acelorasi echipamente de curatentie pentru toate spatiile si suprafetele produce contaminarea incrucisata a acestora, „mutand” practic mizeria dintr-o parte intr-alta. De asemenea, substante utilizate pentru curatarea anumitor spatii sunt nepotrivite sau chiar interzise pentru curatarea altora, ori resturi ale acestor substante pot ramane pe echipamentele de curatenie si exista riscul de a le depune in locuri in care acestea nu au ce cauta.
Cea mai simpla cale de a evita astfel de contaminari incrucisate este sa folosim materiale sau echipamente de curatenie dupa destinatie, fara a le amesteca, iar utilizarea culorilor diferite in functie de zona de utilizare a acestora este cea mai la indemana si eficienta modalitate de a obtine acest rezultat.
Prevenirea contaminarii incrucisate tine nu numai de utilizarea materialelor si echipamentelor ci si de curatarea, decontaminarea sau seterilizarea acestora. Astfel, un mop utilizat intr-o sala de operatii va beneficia de o cu totul alta atentie la curatare, fata de cel folosit pentru curatarea culoarelor de acces, de exemplu. Pentru ca acestea sa nu fie incurcate, vom utiliza culori diferite, specifice fiecarui tip de spatiu pe care dorim sa il curatam.
Laveta microfibra pentru spalat Mopatex Swan rosie 40 cm
Laveta microfibra universala Clean&Clever Eco62, 40×40cm
Laveta microfibra Vileda UltraSpeed 40 cm
Maner din aluminiu Mopatex 140 cm
De ce culori?
Ochiul furnizează 80% din informațiile de care avem nevoie pentru a percepe lumea și are prioritate față de toate celelalte simțuri. De fapt, 20% sunt informatii externe receptionate de ochi, iar 60% sunt informatii senzoriale memorate.
Iata de ce utilizarea culorilor este cea mai buna solutie atat la nivelul perceptiei, cat si a intelegerii si memorarii intelesului acestora.
Nu in ultimul rand, vazul este un simt ce nu necesita contact fizic cu obiectul supus analizei si cum nimeni nu doreste sa aleaga mopul potrivit dupa gust sau miros, alegerea vizuala ramane, evident, solutia optima.
Codul culorilor in curatenie
Fiecare culoare o asociem psihologic unei anumite stari. Culoarea rosie ne avertizeaza despre existenta unui pericol. Galbenul ne solicita atentie suplimentara. Verdele este usor asociat legumelor si fructelor, deci alimentelor. Albastru si alb sunt culori linistitoare, ce indica relaxare si curatenie.
Exista conventii de utilizarea a culorilor la nivel de industrie (de ex, in industria alimentara se recomanda utilizarea echipamentelor de culoare verde, in domeniul medical cele galbene, etc.), dar in realitate, chiar daca exista niste cutume sau practici cu caracter general, stabilirea unui astfel de cod se face prin proceduri individuale, specifice fiecarui spatiu de activitate si fiecarei activitati desfasurate in acest spatiu.
Evaluarea riscului de contaminare
Prin risc de contaminare intelegem posibilitatea ca o substanta sau agent biologic nedorit sa ajunga intr-un material, pe o suprafata sau intr-un anumit spatiu.
De exemplu, intr-o bucatarie in care se prepara hrana dar se spala si vesela sau ustensile de gatit, exista riscul ca alimente destinate consumului sa fie contaminate cu bacterii prezente in resturile alimentare intrate in descompunere sau cu substante chimice utilizate pentru inlaturarea acestora.
Bacteriile specifice grupurilor sanitare (de ex. enterobacteriile), pot contamina spatiile pentru prepararea hranei.
Scurgeri tehnologice ale echipamentelor (de ex. lichide de ungere, combustibili), resturi provenite din uzura (de ex. span, varfuri rupte, cioburi, scame) sau materii prime neprocesate pot ajunge pe suprafata sau in structura unui produs finit.
Evaluarea riscului de contaminare este primul element in elaborarea unei proceduri privind utilizarea diferentiata a materialelor, echipamentelor si ustensilelor pentru curatenie.
Iata cateva intrebari la care trebuie sa raspundem inainte de a pune in functiune o atfel de procedura:
- la nivelul punctului de lucru există diferite niveluri de risc care necesită instrumente diferite pentru fiecare?
- Există o șansă de contact încrucișat între spatii, suprafete, obiecte sau produse?
- Sunt necesare substanțe chimice agresive care ar reprezenta un risc pentru o altă zonă?
- Activitatea este specifica unuia sau mai multor puncte de lucru?
- Respectarea normelor de curatenie si evitare a contaminarii incrucisata poate fi verificata permanent sau prin natura sa, acesta nu poate fi supus unei astfel de verificari?
Odată evaluate riscurile, adica intelegand bine si complet ce se poate contamina si cu ce anume, se pot pune in practica procedurile de evitare a contaminarii precum si cele de curatenie si decontaminare.
Curățenia nu este o activitate programată, ci o stare permanentă!
Pentru a atinge acest obiectiv sunt necesare proceduri de mentinere a curateniei si evitarea a riscului de contaminare.
Separarea, pe cat posibil, a spatiului de lucru in functie de riscul de contaminare la care este supus este o solutie evidenta. Iar cum termenul „evident” își are originea în latinescul „evidens”, adica vizibil, separarea vizuala, prin culori, a spatiilor, ustensilelor, echipamentelor, instrumentarului de curatenie si chiar a uniformelor si echipamentelor de protectie este modalitatea cea mai simpla si eficienta de evitare a contaminarii si a contaminarii incrucisate.
Vom utiliza separarea spatiilor si a echipamentelor de curatenie chiar si atunci cand vorbim de prezenta aceluiasi agent de contaminare, dar raspandit neuniform. De exemplu, la intrarea in spatiul de lucru nivelul de murdarire este mai mare. Langa un echipament tehnologic, exista un risc mai mare de a gasi scurgeri tehnologice decat pe culoarul de acces. Zonele de trafic sunt mai murdare decat cele mai putin folosite.
In aceste situatii putem separa spatiul utilizand un set de materiale, echipamente si ustensile de curatenie pentru zona mai murdara, iar altul, de culoare diferita, pentru zonele mai putin contaminate.
Foarte important, curatarea spatiului se va face intotdeuna dinspre zona cea mai curata, spre zona cea mai murdara.
Curatarea, decontaminarea sau sterilizarea, dupa caz, precum si deopzitarea echipamentelor, materialelor si ustensilelor de curatenie se va face separat, dupa destinatie sau, cel mai usor, dupa CULOARE.