Aceste sisteme automate de dozare și distribuire a substanțelor pentru curățare și dezinfectare devin rapid soluția preferată de companii.
Un sistem automat de dozare este un echipament care dozează sau diluează substanțele chimice în concentrația și proporția de utilizare. Popularitatea acestor sisteme în industria de curățenie și igienă a crescut de-a lungul anilor datorită avantajelor lor ecologice, sigure pentru utilizare și rentabile.
O soluție ecologică
Utilizarea sticlelor de pulverizare și a produselor de curățare pre-diluate, gata de utilizare, devine din ce în ce mai mult o practică depășită. Deși sunt convenabile, acestea vin cu multe dezavantaje. Sticlele cu pulverizator sunt scumpe, necesită mult spațiu de depozitare și sunt dăunătoare pentru mediu din cauza deșeurilor create de ambalaj și transport.
Prin urmare, utilizarea sistemelor de distribuire a produselor chimice este din ce în ce mai mult recunoscută ca fiind o soluție mai bună pentru mediu. Acestea reduc excesul de deșeuri, deoarece utilizatorii pot folosi sticle reutilizabile. De exemplu, un recipient de 2 l de concentrat chimic reprezintă aproximativ 75 de sticle de pulverizare. Mai puține ambalaje înseamnă mai puține livrări și scade consumul de combustibil, ceea ce are un impact pozitiv asupra amprentei de carbon. Ca să nu mai vorbim de reducerea costurilor de transport.
Pe măsură ce companiile optează pentru soluții mai ecologice, sistemele de distribuire a substanțelor chimice sunt alegerea preferată.
Mai sigur pentru utilizator
Substanțele pentru curățare și dezinfectare în forma lor pură sunt periculoase și pot avea un efect negativ asupra sănătății oamenilor. Sistemele de dozare sunt concepute pentru a asigura siguranța personalului prin eliminarea contactului direct și a expunerii la substanțele chimice. Ele minimizează riscurile generate de manipularea acestora.
Sisteme automate de dozare – o soluție precisă
O curățare eficientă este vitală în sectoarele de igienă și curățenie, motiv pentru care este esențială o dozare precisă a substanțelor chimice. Această eficacitate a rutinelor de curățare începe cu pregătirea substanțelor chimice de curățare la punctul de utilizare.
Atunci când utilizatorul toarnă manual produsul chimic într-un suport și îl diluează cu apă, riscă să folosească prea mult sau prea puțin produs chimic. Este dificil de stabilit întotdeauna cu precizie cantitatea corectă de utilizat. Utilizarea unei cantități prea mari duce la risipă și poate crea suprafețe lipicioase, contaminate cu excesul de substanță utilizată, deoarece produsul chimic nu a fost diluat corespunzător.
Dacă folosiți prea puțin produs chimic, se pot obține rezultate slabe de curățare, iar curățarea trebuie efectuată din nou. În medii precum sectorul sănătății, curățarea ineficientă are implicații grave. Poate crește riscul de îmbolnăvire și poate răspândi bacterii.
Distribuitoarele de produse chimice asigură o doză exactă de produs chimic, de fiecare dată. Acest lucru asigură o curățare temeinică, previne risipa și vă controlează costurile.
Rentabilitate
Întrucât întreprinderile caută în mod constant modalități de a reduce și de a prognoza corect costurile de curățare, utilizarea concentratelor chimice împreună cu un sistem de dozare a substanțelor chimice oferă avantaje de economisire a costurilor.
Sistemele de dozare a substanțelor chimice dozează cu precizie cantitatea corectă de substanțe chimice. Acest aspect este în avantajul întreprinderilor, deoarece facilitează prognozarea costurilor de curățare. Ele pot controla consumul de substanțe chimice și pot monitoriza cantitatea pe care o folosesc.
Tipuri de pompe utilizate în sistemele automate de dozare
La baza sistemele automate de dozare stau pompele. Acestea extrag cantitatea necesară de substanță activă din recipientul de păstrare și o transferă în recipientul de transport sau de utilizare.
În funcție de vâscozitatea substanței, sunt utilizate pompe peristaltice, pentru fluide cu vâscozitate mare (de ex. detergenții lichizi) sau pompe de vacuum, pentru cele cu vâscozitate mică (de exemplu apa sau alcoolul).
Pompele peristaltice sunt cele mai folosite, acestea fiind capabile să asigure atât pomparea substanțelor cu vâscozitate mare cât și pe cele mai fluide, asigurând totodată un control mai bun al dozajului.
În cazul acestora, lichidul este pompat prin interiorul unui tub flexibil, prin presarea ritmică a acestuia de către un set de role, într-o mișcare similară tractului gastrointestinal.
Pompele peristaltice sunt pompe volumetrice fără garnituri de etanșare și ventile. Mediul pompat intră în contact doar cu interiorul furtunului, nu și cu părțile mobile ale pompei. Astfel, se eliminâ riscul contaminării încrucișate sau coroziunea prematură sau excesivă a componentelor mecanice ale pompei.
Sisteme de pompare multiplă
Obținerea amestecurilor și a diluțiilor necesare se poate obține secvențial, prin pomparea succesivă a substanțelor sau simultan, fie prin realizarea unui sistem de pompe peristaltice. Acestea extrag în același timp mai multe substanțe în proporții diferite, fie prin utilizarea unor pompe cu mai multe furtunuri, ce extrag simultan substanțe ce au caracteristici mecanice similare în proporții egale.
Utilizarea pompelor Venturi în dozarea substanțelor de curățare și dezinfectare
O pompă Venturi utilizează energia cinetică a unui fluid care se deplasează rapid pentru a muta o altă substanță lichidă sau semi-lichidă.
Un dozator cu o astfel de pompă este utilizat, de exemplu, pentru a realiza un amestec de apă și detergent ce este utilizat direct. Racordat la rețeaua de apă, acesta va realiza amestecul instantaneu, ori de câte ori este pornită apa.
O altă utilizare a acestui sistem este în dozarea aerosolilor, fluidul antrenant fiind, în acest caz, aerul.
În concluzie, un sistem de dozare a substanțelor chimice este o alternativă rentabilă, sigură, eficientă și ecologică față de utilizarea soluțiilor de curățare gata preparate.